Начало Същност Приложение Бъдеще Екология Контакти

Приложение

Приложение в медицината

Връзката, споделена между триизмерните технологии и медицината прилича повече на научно фантастичен филм от колкото на същинска действителност. Медицинските специалисти използват 3D принтирането за множество цели.
• Създаване на протези и импланти - Възможността чрез технологията да се произвеждат персонализирани части въз основа на предварително зададени 3D модели я превръща в най-удачния начин да се създават протези и импланти или специални части от тях. Необходимите компютърни 3D модели обикновено са налице, благодарение на други модерни технологии като медицинско 3D сканиране, така че технологията не отнема много ресурс и промени, за да бъде внедрена. Материалите, които използват новите 3D принтери, са специално създадени за тези медицински приложения и са одобрени от световни асоциации и агенции.
• Симулация на сложни хирургически манипулации - Когато пациент има нужда от сложна операция, е много малко вероятно, че тя ще наподобява напълно операция на друг пациент. Това е причината хирургическите манипулации да имат нужда от внимателно Планиране, съобразено със състоянието на човека. Триизмерно сканирани и принтирани части от тялото дават на хирурзите точно този персонализиран с физиологията на пациента анализ. Технологията позволява костните структури на самия човек да се принтират и покажат точните травми и фрактури извън тялото. Това предоставя възможността за специалистите да изготвят най-добрата стратегия за опериране на конкретния пациент.


Приложение в масовото производство

3D принтерите се използват все по-масово за производство на отделни детайли или на цели крайни продукти в малки серии. Това позволява да се тестват предпочитанията на потребителите и едва ако харесат определен нов продукт, той да се произвежда масово. Технологията е много подходяща също за специфични форми на производство, за които изграждането на производствени мощности от традиционен тип би било много скъпо, както и за бързо задоволяване на локалната нужда от даден продукт в определен регион.
3D принтирането често влиза в комбинация с други методи за серийно производство, с цел да се оптимизира процесът, намалят сроковете и повиши качеството. Изработката на 3D принтирани калъпи/пресформи за шприцване (injection molding), раздуване (blow molding) или изтегляне (thermoforming) се превърща във все по-честа практика. Едно от основните преимущества на по този начин изградената матрица са специални охладителни канали, което позволява отливането на сложни форми с по-високо качество.

Приложение в строителството

Всеки архитект знае, че имайки на разположение физически модел, е голямо предимство при създаването на архитектурен модел и реализирането на продажби – това също е най-добрият начин да предадете своето творчество и естетика на хората. Друго голямо предимство е възможността на архитекта да види как реално би изглеждал моделът му извън софтуера. Също така всеки архитект знае колко трудно, скъпо и бавно е създаването на подобен модел без помощта на 3D принтирането.
Архитектите обикновено използват набор от сложни софтуерни програми, за да визуализират скиците в 3D модел, но техниките за създаване на макети сериозно изостават. Дърво, картон, хартия и т.н. се използват за материали при направата на моделите, но работата с тях е далеч от ефективна и 3D принтирането запълва тази ниша. Използвайки технологията, не само ще спестите време и пари, но и ще имате възможността да наблегнете дори на най-малките детайли. Здравината и трайността на макетите са още една причина да използвате нашите услуги, имайки възможността лесно да ги транспортирате, без опасност от счупване или износване.


Приложение в хранителната индустрия

През последните няколко години 3D принтингът на храни все по-уверено прекрачва границата на научната фантастика и навлиза в реалността. Това е изцяло нов пазар с мащабен потенциал за растеж, който в момента трудно може да бъде прогнозиран, коментират анализатори от бранша. И някои от големите бързооборотни производители вече усилено експериментират с него, като от етап на прототипност все по-уверено го насочват към широкия пазар.
Триизмерното принтиране на храни използва същите принципи, но с материал от хранителни съставки, които по софтуерно зададени пропорции се миксират в хомогенна смес. От нея с помощта на компютърен 3D дизайн се изгражда крайният продукт. Двете основни технологии с приложение в хранителната индустрия са FDM (Fused Deposition Modeling) и SLS Selective Laser Sintering). FDM технологията използва пюрирани съставки, с текстура на гел, паста или меко тесто. Желаната гъстота обикновено се постига чрез добавянето на специален адитив, т.нар. лепило.